Masak Kepala Sotong
Rebus sotong sehingga 34 masak. Jika suka banyak kuah boleh masukkan sedikit air.
161 Resep Kepala Sotong Cumi Besar Enak Dan Sederhana Ala Rumahan Cookpad
Masukkan santan dan kacau selalu sehingga mendidih baharulah masukkan sotong agar tidak kecut bila terlalu lama di masak.

Masak kepala sotong. Cuba anda angkat terlebih dahulu sotong. Masukkan pulut susu ke dalam sotong dan tinggal suku ruang bagi ruang pulut mengembang. 6 Masak sotong hingga sedikit kecut dan masak.
Rebus sotong 5-8 minit bersama 45keping asam keping. Jadi sotong perlu dibersihkan betul-betul sebelum digoreng. Untuk bersiang sotong perlu pisahkan kepala dan badan terlebih dahulu.
Dikongsikan oleh Nur Afifah. Kepala Sotong - 1 mangkuk kecil Asam Keping - 1 keping Sos Cili - 1sb Garam Gula - Secukup rasa Bahan Kisar. Masukkan dengan kepala sotong sekali jangan lupa pula eh 9.
Perhatikan Kepala Dan Badan Sotong. Isi air sama paras dengan sotong. Seterusnya bahagian kepala sotong pula adalah dinasihatkan atau sebaiknya buanglah mata dan mulut sotong.
Terutama paruhnya yang tajam di mulutnya itu. Tekan kepala ke dalam badan sotong dan dicucuk kemas dengan 2 lidi. Namun jangan terkejut kalau lauk yang dibuat tu semuanya macam masak kicap.
Hari ini saya memasak Kari Mamak menggunakan kepala ikan merah lagi untuk hidangan makan malam. Untuk sotong hanya buangkan tulang belakang dan buang mata sotong dengan memicit bahagian tengah di kepala sotong. Jangan terlalu ketat dan terlalu longgar kerana takut sotong pecah waktu masak nanti.
Sumbat kepala sotong pada bahagian atas dan cucuk lidi menyilang menikam kepala dan badan sotong. Bila dah mendidih kali kedua rasakan dengan garam secukupnya dan siaplah hidangan kari sotong sumbat versi anajingga dot com. 1Panaskan minyaktumis bawang besarbawang putih dan cili kisar sehingga wangi 2Masukkan sos tomatosos cili dan gula kacau sehingga masak 3Masukkan sotong sehingga mendidih.
Itu tandanya sotong tersebut masih segar. Masukkan kepala sotong kacau sebati. Selepas cuci masukkan kepala sotong ke dalam badan sotong tu supaya senang nanti takde la badan ke lain kepala ke lain.
Yer la sotong segar ni memang menjadi rebutan semua orang. Tutup api boleh dihidangkan. 0 Comments No comment yet.
Cara Membuat Tumis Sotong Pedas. Cuci bersih sotong buang kotoran tinta kulit tulang keras dan biji di dalam kepala sotong lalu lumuri dengan air jeruk nipis diamkan minimal 30menit bilas lalu tiriskan 2. Kalau tak beli mesti kita akan rasa teramat rugi.
Kebetulan hari ini kakak saya Cik gu Asiah dan keluarga ada di rumah kami. Biarkan seketika hingga sotong masak. Kacau rata dan masukkan sotong yang telah disumbat tadi.
Terus masukkan sotong yang disumbat pulut ke dalam periuk berisi daun pandan. Sementara itu masukkan santan dalam periuk bersama bahan kisar. Selepas itu potong bahagian yang ada dakwat dan kepala di bahagian kepala picit dengan jari untuk buang mulutnya.
Santan agak agak tenggelam sotong kerana semasa direbus saiz sotong akan jadi kecil. Lakukan hingga sotong habis. Didihkah air masukkan sedikit garam rebus sotong sebentar saja lalu buang air rebusan 3.
Jika badan dan kepala sotong tidak tertanggal antara satu sama lain. Masak atas api perlahan hingga mereneh masukkan cendawan daun pandan serai titik dan. Sekiranya pundi dakwat itu pecah dan dakwat hitam percik tidak mengapa.
Bakar sotong sumbat tadi guna pemanggang ajaib sahaja kemudian bila sudah masak potong sedikit tapi buat jangan bagi terpisah. Masukkan semula kepala sotong kemudian kemaskan dengan lidi. Cili Kering Direbus - 9 tangkai Bawang Besar - 1 labu Bawang Putih - 3 ulas Klik di sini untuk melihat resipi ini dengan lebih lanjut.
8 -10 ekor sotong yang telah dibersihkanAsingkan kepala dan badanKalau sotong katak dia ada perut yang perlu dibuang. Kepala sotong elok terlekat kat badan sotong. Boleh gantikan asam keping dengan air asam jawa pekat.
Sementara mereka keluar menghadiri kenduri kawin saya mula masuk dapur kerana kari sedap disediakan lebih awal supaya ianya lebih mesra. Jika tak nak gunakan serai dan kunyit pun boleh. Sumbat inti tadi dalam sotong ambil lidi atau apa sahaja yang boleh cucuk untuk tutup sotong dan kepala bersatu.
Mula-mula siang sotong buang semua tulang sotong. Kemudian kikis seluruh badan sotong dengan pisau untuk buang kulit yang berwarna unggu. Assalammualaikum dan salam sejahtera untuk semua yang menonton video ini termasuk sahabat² sub saya semoga sentiasa sihat dan diberi keberkatan rezeki keber.
Jangan tarik keluarkan tulang belakang sotong itu nanti lembik pula sotong itu. Ada sesetengah orang memang suka keunikan rasa dakwat sotong ni. 4Ambil sotong dan masukkan bahan sumbat ke dalam sotong dan tutup dengan kepala sotong sematkan dengan lidi.
You must loginregister to comment 4. Masukkan kembali kepala sotong kedalam badan sotong dengan cara menekan masuk. Boleh cuci sotong dengan limau nipis jika hanyir.
Sumbat inti tadi dalam sotong ambil lidi atau apa sahaja yang boleh cucuk untuk tutup sotong dan kepala bersatu. Susun sotong di dalam periuk dan masukkan daun pandan santan dan garam. Bahan-bahan resepi sotong masak hitam ketuk serai ni terpulang pada kuantiti yang mahu digunakan ya.
Ketika anda nak membeli sotong. Bakar sotong sumbat tadi saya guna pemanggang ajaib sahaja kemudian bila sudah masak potong sedikit tapi buat jangan bagi terpisah. Jangan gunakan terlalu banyak air semasa rebus.
Basuh bersih sotong itu.
Nak Pastikan Sotong Dimasak Tak Berbau Hanyir Mengecut Saiznya Ikut Petua Mudah Ni Confirm Menjadi Keluarga
12 Koleksi Resepi Masakan Sotong 2021
Komentar
Posting Komentar