Cara Masak Sotong Jadi Lembut

Sebelum masak rendam dengan air soda selama 20 minit. Supaya sotong kembang ini tak jadi liat bila dah jadi sambal boleh ikut tip yang dikongsi oleh Reen Sofee.


Resepi Sambal Sotong Lebih Lembut Dan Tak Liat Informasi Santai

Lebihkan cili padi jika mahu lebih pedas.

Cara masak sotong jadi lembut. Gaul dan kacau sesekali sehingga sotong masak. Pastikan abu chang tu larut dalam air. Seterusnya masukkan sotong.

Walaupun sotong mungkin kelihatan ramuan menakutkan ia sebenarnya agak mudah untuk dimasak. Besarkan api masak sotong 5 minit sahaja. Jadi nak tahu tak cara hilangkan air sotong supaya sambal tak jadi terlalu cair.

Jangan rebusmasak sotong terlalu lama supaya sotong tak liat. Jika sotong digunakan di dalam resipi salad pastikan sotong hanya dimasukkan ke dalam air yang mendidih selama dua. Jika ingin menggoreng sotong pastikan digoreng dengan minyak yang banyak.

Bawang besar cili padi daun limau purut dan daun bawang. Sebenarnya mudah sahaja untuk masak sotong ni supaya lembut jerKalau untuk resepi masak sambal atau kuah kicap saya sangaigoreng tanpa minyak sekejap anggaran 1min api besarTapi untuk Resepi Sotong Goreng Kunyit ni saya goreng menggunakan minyak selama 10-15 saat sahaja API BESARInsyaaAllah lembut jer sotong tu nanti. Pilih sotong yang agak segar cuci bersih.

Masukkan bawang besar dan tutup api apabila bawang layu dan sambal kembali kering serta pecah minyak. Abu chang paling cepat setakat ni nak lembutkan sotong kering sebab guna 3-4 jam je. Tutup api dan sotong sambal dah siap untuk dihidangkan.

Tetapi jangan titik terlalu kuat bimbang ia akan hancur pula. Abu chang ni tak boleh letak banyak sebab bau dia nanti boleh buat sotong jadi pahit. Lepas tu toskan dan biarkan sejuk sebelum tarik bahagian ekor dekat atas sotong dengan lapisan-lapisan yang ada dekat badan.

Perap selama empat jam. Masukkan sotong pes asam jawa dan air masak hingga sotong lembut. Rendam sotong yang telah dibersihkan dengan air bercampur cuka selama 5 minit sebelum dimasak akan da at.

Ni extra tip dari mak saya. Cara hilangkan air sotong mudah sahaja. Lagi pula sambal yang sedap ialah bila ianya betul-betul kering.

Kalau nak cuba cara saya di atas dipersilakan. Masak sampai lobak sedikit lembut. Ambil sotong tadi campurkan dengan sedikit.

Biarkan air dari sotong ini keluar sehinggalah kering. Ia boleh menjadi gebu atau keras jika ia memasak terlalu banyak jadi anda perlu merancang untuk memasaknya dengan api yang rendah sehingga ia. Kemudian masukkan sotong yang telah ditos hingga kering.

Akhir sekali masukkan garam asam keping dan goreng sehingga air sotong menjadi kering. Sukatan bahan boleh diubah mengikut cita rasa masing-masing. Akhir sekali masukkan sotong yang diperap dengan lemon tadi.

Ada sesetengah orang tak sukakan sambal yang cair. Masukkan bahan kisar ke dalam kuali. Balik-balikkan supaya sotong masak sekata.

Masak seketika untuk mengeringkan sedikit airnya. Titik badan sotong dengan pelembut dagung supaya teksturnya lebih lembut. 1Bersihkan sotong dan kukus bersama serai yang telah dimayang.

Masukkan garam asam akhir sekali sebab garamasam ni boleh menyebabkan sotong jadi liat. Cara ini membantu sotong lebih lembut bila dimasak. Akhir sekali taburkan bahan hiasan.

Sambal Tumis Sotong Sambal Sotong Sedap Petua Masak Sotong Tidak Liat Petua Supaya Sotong Lembut Dan Tidak KerasResepi Sambal Sotong Cara Masak Sambal Tumis Sotong Sedap Lembut. Didihkan air hingga naik bau dah boleh masukkan sotong celup jangan lama 6. Tak payah banyak cukup 1-2 sudu kecik je.

Selepas air kering boleh potong ikut saiz yang dikehendaki dan masak seperti biasa. Antaranya 4 batang serai 2 inci halia 1 labu. Dijamin kalau anda ikut cara ni pasti masakan anda lagi sedap dan menggiurkan.

Siapkan bahan untuk dicampur dengan air rebusan untuk mencelur sotong. Rendam dalam air yang dicampur soda bikarbonat semalaman. Masukkan bahan perasa garam kiub pati ayam.

Tambahkan garam gula dan perasa. Tak kisahlah jenis periuk yang perlu dimasak atas dapur ataupun electric pressure cooker dua-dua tetap akan hasilkan sotong yang lembut. Cara Hilangkan Air Sotong.

Tip supaya sotong kekal lembut. Sotong Petai Cili kering Bawang merah dan putih Sedikit gula Asam keping 1 Minyak masak Garam dan. Celup jangan lama.

Sebelum masak panaskan sotong ini dalam kuali atau periuk guna api perlahan tanpa minyak. Tapi jangan lama takut nanti sotong jadi liat. Rasa sambal sotong nanti sedap sangat rasa wangi lemon dalam sambal sotong telah hilangkan bau hanyir sotong.

Tambahkan minyak zaitun garam lada hitam atau sulah dan lemon. Dalam kurang 7 minit dah memadai untuk sotong masak dan lembut.


Masak Sotong Nak Lembut Digigit Begini Cara Tipnya Keluarga


Sotong Masak Kicap Mudah Azie Kitchen


Komentar

Label

aneka area Articles asak asal asam atau ayam ayat ayer azie aziekitcen bagi bahan bahasa bahaya bakar bandung bangi bangkok banjir baru basah basuh beehun bekas berapa beras berasaskan berbedaan berbezaan berempah berkuah bernafas bertelur besar bestari betul beza biar bihun bila bistari black boleh borong buat bulat buncis bunga buruk burung busuk butter cake candat cantik cara cara2 carateknik carb cartoon celup celur cencalok char cicah cili cimi cina clipart comel contoh cumi cyberjaya daging dakwat dalam dapur darat dari dasar daun dengan dimakan dipasaran dunia duyong elak empuk enak encik english erah facts famous fillet fishing foil gambar gandum gebu gegulung getah gigi goreg goren goreng gorng gula gulai guna halal halia hamil hanyir harga hias hiasan hidup hilangkan hitam house hukum ialah ikan image images indonesia inggeris inggris ipoh isteri jadi jagung jenis jepun jeruk jual kacang kajang kalori kambing kamus kandar kandungan kangkung karbohidrat kari kartun katak kecil kecut kedai kedao kegunaan kelantan kelebihan keluar keluarga kembang kenapa kenari kentang kepala kerabu keras kerbau kering kesan ketupat khasiat kicap kitchen klang kobis kolesterol korea kota kuah kuala kuey kukus kulembang kungit kuning kunyit kurita label lada lain lake lama lamas lane lauk laut leaf lemak lembut liat limau liza lovebird lukisan lumpur mabung macam maggi mahathir makan makanan makna mamak mancing manfaat mangga manis manusia marang masa masak masaka masakan masin melaka melalui melembutkan meletops meletup memancing memasak membersihkan membuat memilih menarik menbuat mencandak mencandat menggoreng menggunakan menghilangkan menu merah merang merebus mewarna mimpi mudah muntah murai nama nasi negeri nestum nilai noxxa nutrition olahan oldtown orang organisma oven pada padang padi paku paling panggang pangkong pantang paper paprik pasaran pasaraya pedas pekat pelbagai pembuka penang penjual pensil perap perkataan perkutut petua phat phet pilih pisang pontianak potong proses pucuk pulut putih ranggup rangup raya rebus rendam rice rock rojak sabah saintifik sakut salted sambal sampingan santan sarawak saus sedap seekor segar sekilo selera sembilan senarai sendok serai shah shitake siang simpan simple singapore singgang sinopsis skudai snek sotong stim stove suamiku subang suhun sumbat supaya supplier suun tahan tahun takaran taman tambah tanpa teknik telor telur tengah tepong tepung terbaik terbesar terengganu terkini thai thailand tidak tinggi tips tiram tomyam tourism tregganu tulang tumis ubat udang umpan untuk utara viral white yang yatie
Tampilkan selengkapnya

Postingan Populer

Cara Masak Sotong Sos

Perbezaan Sos Ikan Dan Sos Sotong

Sotong Getah Masak Sambal